Skip to main content
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Ontdek het thema

De projecten

ZOODO (Koudougou, Burkina Faso)

Wat houdt je project net in?

Omschrijf je project in 4 zinnen :

Ons project gaat over beter onderwijs voor meer kinderen in de basisschool. We willen kwetsbare kinderen kansen geven op secundair onderwijs. Daarom geven we logistieke steun aan twee basisscholen. We geven bovendien regelmatig educatieve momenten, zowel voor ouders als voor kinderen. Dit zijn dan onder andere gezondheidslessen. 

Wat is de link met Mortsel?

Ik woon in Mortsel en kreeg vorig jaar een 1ste keer zuidsteun.

Worden er in Mortsel activiteiten georganiseerd om het project meer bekendheid te geven?

Dit jaar hadden we een succesvol kraampje naast het wereldcafé op de jaarmarkt van Mortsel. Op 5 november staat een infoavond gepland in zaal ‘t parkske waar wij veel volk verwachten dat ons project wil vooruit helpen.

Wanneer zijn jullie gestart? Hoe lang loopt het project al?

In 2013 bezocht ik Burkina Faso een eerste keer en sindsdien ben ik er vier keer terug geweest. Door covid19 is de vijfde reis uitgesteld naar latere datum.

Hoe was de situatie toen jullie startten?

Toen wij in 2013 kennismaakten met de school, het lerarenkorps en de kinderen hoorden we dat slechts weinigen na het 6 de leerjaar verder kunnen studeren. Ouders hebben hiervoor geen middelen. Wij hebben toen de twee beste leerlingen van de klas 'gesponsord'  zodat zij in het secundair onderwijs konden starten.

Terug thuis vertelden we over onze reiservaringen tijdens infoavonden en aan iedereen die interesse betoonde. En zo ontstond het idee hiermee verder te gaan. Sindsdien hebben we een hele weg afgelegd en is er vandaag een écht project dat we Zoodo noemen. Dat is een woord in Mooré ( de plaatselijke taal), het betekent vriendschap.

 

Van welke realisatie ben jij doorheen de jaren het meeste fier?

Kuilga, onze eerste student heeft zijn secundaire studies met glans afgemaakt en start dit jaar aan een universiteit.

 

Welk moment is jouw het meeste bijgebleven doorheen de jaren?

Bij ons eerste bezoek aan de school gaven wij een lesje met een wereldkaart die we meegebracht hadden. Dat hadden zij nooit gezien…. Toen we naar hun wensen en verwachtingen polsten schreven zij de schoolborden vol met vragen naar …een voetbal, een bic, schoenen enz…1 meisje schreef alleen maar: c’est avec un cœur plein de joie…

Hoe deze mensen die echt niets hebben, in armoede en nog in zeer primitieve omstandigheden leven zo één levensvreugde uitstralen is voor mij telkens opnieuw een wonderlijk iets. Je moet het zelf een keer zien en ondervinden. Ga een keertje mee…?

Wat willen jullie zeker nog realiseren?

Zoodo wil blijven groeien om steeds meer leerlingen kansen op onderwijs en dus op een betere toekomst te bieden.

Wat is de website van het project?

kijk hier op de website van Zoodo

Laad eventueel een afbeelding op om het project kracht bij te zetten

1
Log in om te reageren

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u eerst registreren/aanmelden.

Aanmelden

Reacties

prachtig om kinderen ginder een betere toekomst te geven