home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Ontdek het thema

De projecten

Mirador (Lubumbashi - provincie Haut-Katanga - Democratische Republiek Congo)

 

Wat houdt je project net in?

Omschrijf het project in vier zinnen

Het vrouwencentrum Mirador organiseert kortdurende beroepsopleidingen voor vrouwen die in de informele economie werken. Die opleidingen stellen hen in staat hun inkomen licht te verhogen. Mirador informeert en sensibiliseert ook voor het gebruik van moderne middelen voor gezinsplanning. Dat is belangrijk in Congo waar slechts twintig procent van de vrouwen tussen 15 en 49 jaar een modern middel gebruiken.

Wanneer zijn jullie gestart?

De vzw Matumaini (dat is ‘hoop’ in het Swahili) werd opgericht in 2011 met het doel scholen en gezondheidscentra van de congregatie van de Aalmoezeniers van de Arbeid in Katanga te steunen. Dat doen we nog altijd maar geleidelijk zijn daar andere projecten bijgekomen zoals Centre Balou, onderwijs voor kinderen met een beperking. En sinds 2016 ook het vrouwencentrum Mirador. Het is gevestigd in de Katuba, een van de cité’s of vroegere inlandse wijken van Lubumbashi.

Hoe was de situatie toen jullie startten?

In Congo werkt 95% van de bevolking in de zogenaamde informele economie: kleine handeltjes, verkoop van houtskool voor de keuken, taxichauffeurs, enz. Informeel betekent geen wettelijk bestaan zoals een handelsregister maar ook geen arbeidsovereenkomst en geen sociale zekerheid. De vrouwen hebben meestal maar enkele jaren lager onderwijs gevolgd. Een opleiding van enkele maanden (drie halve dagen per week) in kleding of esthetica (haartooi) kan een verschil maken.

Verder is er een grote nood aan informatie over gezinsplanning. Zeventig procent van de vrouwen zeggen dat ze geen enkele informatie over moderne vormen van gezinsplanning hebben, bijna de helft wil de volgende geboorte twee of drie jaar uitstellen. Bij Mirador is er elke zaterdag een gespecialiseerde arts voor informatie en het plaatsen van een implantaat.

Van welke realisatie ben je het meest fier?

De eerste jaren van ons bestaan zijn wij er in geslaagd de middelen te verzamelen om in Kambove (een mijnstad op 150 km van Lubumbashi) drie klassen te bouwen voor een beroepsopleiding voor verpleegkundigen. En sinds 2016 is zonder twijfel Mirador ons paradepaardje. Maar de andere activiteiten en projecten gaan gewoon door. Begin oktober van dit jaar werd in Kambove een nieuwe lagere school voor 600 kinderen geopend.

Welk moment is je het meest bijgebleven?

De vormingsprogramma van Mirador worden beëindigd met een feestelijke bijeenkomst. Daarop showen de vrouwen aan een uitgelaten publiek wat ze geleerd en gemaakt hebben. De blije en trotse gezichten vergeet je niet vlug.

Wat is de link met Mortsel en worden er activiteiten georganiseerd om het project bekendheid te geven?

Matumaini heeft kernen van vrijwillige medewerkers en sponsors in Mortsel/Boechout, in Geel en in Meldert-Hoegaarden. In Mortsel hebben wij in 2018 een info-avond georganiseerd met 65 aanwezigen en oud-VRT journalist en Congokenner Guy Poppe als spreker. Wij proberen al enkele jaren om Mireille Numbi, het hart en de motor van Mirador, naar België te halen. Maar de visumaanvraag werd al twee keer geweigerd en sinds vorig jaar is daar nog corona bijgekomen. Maar we geven de moed niet op.

Wat is de website van het project?

kijk hier op de website van Mirador

Laad eventueel een afbeelding op om het project kracht bij te zetten

0
Log in om te reageren

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u eerst registreren/aanmelden.

Aanmelden

Reacties