home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter

Griet, Joeri, Arnout en Janne zijn dit jaar de beste buren van Mortsel!

04-10-2022
“Ze houden met z’n allen een oogje in het zeil bij buurman Jos (95)”

Die ene buur waar je op eender welk moment bij terecht kan en altijd klaar staat om te helpen. Het is die persoon waar de stad Mortsel dit jaar opnieuw naar op zoek ging voor de verkiezing Beste Buren. Dit jaar gaat het niet om één persoon maar om een heel gezin. “Griet, Joerie, Arnout en Janne van Steenakker staan altijd paraat om hun buurman, weduwnaar Jos (95), te helpen.”Buurman Jos - eergisteren 95 jaar geworden -, verloor drie jaar geleden zijn vrouw Laura, sindsdien staat hij er alleen voor. Maar dat is zonder de buren gerekend, die door Jos’ familie genomineerd werden voor Beste Buren.

“Soms horen we een bonk, en dan komen we snel even kijken of Jos toch niet gevallen is", verzekert buurvrouw Griet. “Ook zijn personenalarmsysteem staat naar ons doorgeschakeld. Voor ons is het geen moeite om hier snel even binnen te lopen. Of om ook bij hem het gras te maaien als we toch in onze eigen tuin bezig zijn. Op zondag kiezen onze kinderen een koffiekoek voor Jos bij de bakker en brengen die even langs.”

In Steenakker zorgen ze goed voor elkaar, de warmte tussen de mensen is er voelbaar. Al blijven de winnaars van Beste Buren er heel bescheiden onder. “Wij zijn natuurlijk erg blij dat de familie van Jos ons nomineerde, maar ik wil wel benadrukken dat we niet de enigen zijn die al eens handje toesteken. Zo zijn er velen, Jos is goed omringd door familie en vrienden. Dat je een goed contact houdt met je buren, vinden we vanzelfsprekend.”

  Vroeger andersom

Het contact met buurman Jos gaat inderdaad als vanzelf. Nu is het vooral het jonge gezin dat zich bekommert om Jos, maar vroeger was het ook wel eens andersom. “Ik ben schrijnwerker van beroep", legt Jos uit. “Mijn huis heb ik zelf gebouwd en alle houten meubels in mijn huis heb ik zelf gemaakt. Ik ben dus nogal handig”, klinkt het understatement. “Toen de buren aan het verbouwen waren, heb ik wel eens een handje toegestoken. Dat het behangpapier in sommige kamers rechter hangt dan in andere, hebben ze aan mij te danken", lacht Jos.

  Stad met dorpsgevoel

“Mortsel is een stad, maar wel één met een dorpsgevoel”, benadruk schepen voor participatie Steve D’Hulster (Vooruit-I Love Mortsel). Dat maakt ons uniek. Als stad investeren we veel in onze wijken, maar het belangrijkste voor dat buurtgevoel zijn de mensen die er wonen. Mensen zoals Griet, Joeri, Arnout en Janne die ervoor zorgen dat een buurt meer is dan een groep van mensen die bij elkaar wonen.”

De eerste beste buur van Mortsel was Jos!

19-04-2022

De 89-jarige Jos Hellemans was de Beste Buur van Mortsel in 2020. Hij werd genomineerd door buurvrouwen Ilse en Danielle. Zijn nominatie werd volmondig bevestigd en gesteund door de hele buurt. ‘Lang leve de Jos!’, ‘Nonkel Jos, jij bent onze nummer 1, onze kampioen, de Don Corleone en Pater Familias uit onze straat’. 
‘Wie is de Beste Buur die je in Mortsel kan hebben’, dat vroegen wij ons ergens eind februari af. We lanceerden onze oproep net voor we met z’n allen noodgedwongen ‘in ons kot’ moesten blijven.
Een periode met minder sociaal contact, maar ook een periode waarin heel wat mensen om klokslag 20.00 uur in hun deuropening gingen staan om samen met de buren te applaudisseren voor iedereen in de zorg. Zo zagen en apprecieerden we onze buren misschien wel meer dan ooit tevoren, al was het vanop veilige afstand. 
Hoe de nominaties praktisch in zijn werk gingen? Er werden 21 mensen genomineerd. Mensen van wie de buren dachten, ‘Ja, onze buur is de beste’. De achterliggende redenen waren divers. Gouden hart, zorg voor kinderen, gezellige babbel, duivensoep, ... Stuk voor stuk mooie verhalen, echt en oprecht. Zodra iemand genomineerd was, konden buren stemmen.
En de meeste stemmen, die waren voor Jos, ‘de Jos’ voor de buren. Hij werd op 25 september in de bloemetjes gezet. Content dat hij was! Jos: “Mijn dochter gaat verschieten als ze dat ziet. Ze gaat zeggen ‘wat heb je nu weer gedaan’, maar ik heb niets gedaan hé, het zijn jullie hé. Gho, ik zal nog eens thuisblijven om een pakje te ontvangen.” 
Met die smoes hadden de buren Jos thuisgehouden. Dat is immers iets wat ze altijd aan Jos kunnen vragen, of hij een pakje wil aannemen als ze niet thuis zijn. 
Jos: “Met dat ons ma overleden is, (de vrouw van Jos overleed vlak voor de zomer), vragen ze hiernaast regelmatig of ik bij hen kom eten. ‘Anders zit ik zo alleen’ zeggen ze dan. Maar ik weet beter, dat is omdat ze dat zelf plezant vinden, dat ik kom eten!” “Zeg, en dat straatfeest, wanneer gaan we dat doen? Laat het op tijd weten, dat ik aan mijn soep kan beginnen. Moet er iemand nu al een soepduif? Als je er wilt, dan moet je dat twee dagen op voorhand laten weten, dan komt dat helemaal goed.”
Jos babbelt de tijd weg. En wij staan, samen met de verzamelde buren, te luisteren naar deze spraakwaterval van 89. Tot we weggestuurd worden, “want anders blijf ik babbelen, en het regent, sebiet zijt ge allemaal ziek”. De mensen gaan terug naar hun huizen en net wanneer de laatste twee ook vertrekken, komen ‘die van hiernaast’ aan: “Ooh, zijn we te laat? Och kindjes, nu hebben we het gemist, de Jos die zijn bloemen krijgt. Kom, we gaan sebiet eens langs, dan kan hij het ons allemaal vertellen.”

Meer nieuws & activiteiten

Wie is de Beste Buur?

We zoeken de Beste Buur van Mortsel. Je weet wel, die mens waar je op eender welk moment bij terecht kan. Voor een ei, of voor een babbel. Die 2 minuten op de kinderen let of drie weken de planten water geeft. Die ook niet bang is om zelf iets te vragen, want niemand kan alles, alleen. Moet die naast jou wonen? Niet altijd. Misschien woont jouw beste buur wel aan de andere kant van de straat.

Jullie bijdragen

Etienne De Leeuw
Etienne staat steeds klaar voor iedereen, is altijd behulpzaam en zelfs als hij het druk heeft, zet hij zichzelf opzij en gaat hij een ander helpen. Hij stelt ook steeds allerlei zaken beschikbaar; alles kan je vragen om te lenen of gebruiken, van materiaal tot voeding. Nooit vraagt Etienne iets terug en hij verwacht ook niet dat iemand hem ervoor betaalt. Als Etienne hulp nodig heeft, is hij zelf altijd zeer gul om de jonge garde een centje toe te steken. Hij is niet enkel een goede buurman maar ook de beste buurt bompa die er bestaat. Etienne is de dankbaarheid zelve en daarom de beste buurman …
Lindsey D.
1 1
lees meer
Tijs en Marie Besieux-Van Winckel en hun kindjes Isaac en William
Super fijn jong gezin om als buren te hebben. Ze zijn attent, lief, grappig, goed gemutst en behulpzaam. Goeie buren, das goud waard! Zij verdienen het om 'beste buur' te zijn omdat ze zo'n fijn jong gezin zijn vol vreugde en ambitie met veel oog, tijd en geduld voor de kinderen. Iets wat vandaag eerder zeldzaam is. Hartverwarmend ❤
Catherine D.
0 0
lees meer
Griet en Joeri
Jonge mensen die hun buur van 96 jaar spontaan helpen, gezelschap houden, in het oog houden, gras maaien, boodschappen doen, verrassingen verzinnen... Het is bijzonder hoe zij zelf en ook hun jonge kinderen aanvoelen wat een oude eenzame buur best kan gebruiken om de dagen op te vrolijken. Met Pasen hingen er ineens leuke versieringen voor het raam, in het weekend wordt er steevast een lekkere koffiekoek geleverd, een praatje in de tuin over de schutting of aan de voordeur kan altijd. Het is niet op te noemen, zo veel betekenen deze lieve buren voor mijn vader en dus ook voor ons, de hele familie. Zij verdienen de titel van 'Beste Buur' zeker!
Annemie S.
0 0
lees meer
Marina van Schil
Marina is een paar jaar geleden met vervroegd pensioen gegaan om zorg te dragen voor haar man én haar moeder (95jaar) die nog steeds alleen verder in de straat woont. Als grote dierenliefhebber verzorgt Marina de huisdieren van verschillende buren in de straat wanneer deze een weekendje weg zijn of met vakantie. Naast de dieren zal ze met plezier ook de planten verzorgen, de brievenbus ledigen en oogje in het zeil houden. Ook voor de kinderen in de straat is Marina een geliefd persoon. Een snoepje,chocolaatje of een taartje...de kinderen weten waar ze moeten zijn. Maar ook zeer fijne kleine zaken vergeet ze niet. Zo was er nog niemand komen aanbellen voor Halloween en wie staat daar plots voor de deur verkleed als tovenares( of was het toch een heksenhoed?) , juist Marina. Ze verdient deze attentie, niet enkel van ons gezin, maar van heel de straat.
Emmanuel S.
1 3
lees meer
Annemie Hélin
Ze is de lijm van de buurt; zowel in het mensen samen brengen, het ijveren voor belangen, het opnemen voor minder talige mensen en vooral een steunende schouder te zijn voor wie het even wat lastig heeft. Ze verdient écht een erkenning en vooral een verrassing om ook zo ervaren te worden!
Helsen N.
1 0
lees meer
Lesley en Bram
Kom ik een eitje tekort, dan kan ik bij hen gaan aanbellen. Indien zij een bus melk vergeten zijn in de winkel, rinkelt onze deurbel. Onze dochtertjes spelen vaak samen en zijn bij elkaar altijd welkom. Heb ik nood aan een schouder of gewoon een babbel, dan staat er bij hen steeds een tasje koffie klaar. Het zijn allebei toppers met het hard op de juiste plaats. Je kan met ze lachen, maar ook huilen. Ze verdienen alle bloemen en bubbels in de wereld :-)
Sinne C.
0 0
lees meer
Ontdek ze allemaal

Beste Buur 2022

We gaan weer op zoek naar de beste buur van Mortsel!

Stem op jouw Beste Buren

vanaf 25 april tot 31 juli 2022

Bekendmaking Beste Buur

augustus 2022