Skip to main content
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Nieuws

Bankenadoptieplan zorgt voor verbinding tijdens 10-daagse van de geestelijke gezondheid

01-10-2021

De 10-daagse van de geestelijke gezondheid staat voor de deur. En die klopt harder aan dan anders. Mentaal welzijn, het is hoe langer hoe meer bespreekbaar, en maar goed ook, want ook op dat vlak kan je hard getroffen worden. Van kleine dip tot ernstige depressie en alles wat daar tussenin ligt. In al die gevallen helpt een babbeltje, een ‘hoe gaat het nu écht met je’. We hebben het allemaal nodig, om samen veerkrachtig te blijven of terug op zoek te gaan naar die kracht als je veer gesprongen is. Het centrale thema dit jaar is ‘Neem plaats op onze bank’. In Mortsel starten we daarom met een bankenadoptieplan.

 

Overal in Mortsel kom je banken tegen en die worden door mensen van alle leeftijden gebruikt: om wat rond te hangen, als rustmomentje, voor een picknick of een gezellig babbeltje, ... . Banken die op eender welke manier voor verbinding zorgen. Tussen 1 en 10 oktober onderstrepen we het belang van ontmoeting en sociale verbondenheid. De voorbije coronaperiode maakte soms pijnlijk duidelijk hoe hard we dat contact met anderen nodig hebben. Om onze batterijen op te laden, om te troosten en getroost te worden, om samen te lachen en te ontspannen.

 

Heb jij een speciale band met een bepaalde bank? Gaf je daar je eerste aarzelende kus? Rust je er iedere week uit na je vaste wandeling? Dan kan jij een bank ‘adopteren’. Om er goed voor te zorgen maar ook om de plek te laten leven. Misschien kan je er wel een aperitiefmomentje organiseren met je buren, of er een leuke activiteit op poten zetten voor de buurt? Als peter of meter van de bank ga je het engagement aan om die bank als ontmoetingsplek te beschouwen en er activiteiten te organiseren die verbindend werken.

 

Benieuwd naar de spelregels? Die vind je op www.mortsel.be/adopteereenbank of hier.

In Mortsel staan enkele honderden banken, maar voorlopig starten we met 2 banken per wijk die we opgeven ter adoptie. In totaal zijn er dus 16 banken die een fijne peter of meter zoeken. Vanaf 5 oktober kan je een aanvraag doen. Tot 5 december heb je tijd om een aanvraag tot adoptie in te dienen!

 

Babbels tijdens 10-daagse

De mensen van de welzijnsregie geven alvast het goede voorbeeld en houden babbeltjes op banken doorheen Mortsel. Wie zin heeft in een babbeltje, is welkom om er gezellig bij te komen zitten. Voor een spontane babbel over koetjes en kalfjes of met behulp van een babbelpot met vragen ter inspiratie van een leuk gesprek.

Je vindt hen op volgende locaties en data terug:

 

Maandag 4 oktober: ’t Parkske (tussen Edegemsestraat en Heilig-Kruisstraat), 14.00 - 16.00 uur

Dinsdag 5 oktober: Koeisteerthofdreef, ter hoogte van huisnummer 37, 10.00 - 12.00 uur

Woensdag 6 oktober: skatepark Hollandse Tuin, 15.00 - 17.00 uur

Donderdag 7 oktober: Gemeenteplein (‘terminus’) 10.00 - 12.00 uur

Vrijdag 8 oktober: pleintje over Meerminne 6, 13.00 - 15.00 uur