Skip to main content
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Ontdek het thema

De projecten

Kebene: project uitbreiding opvang en ondersteuning jonge tienermama's tgv corona (Ukunda, Diani Beach, Kenia)

Wat houdt je project net in?

Omschrijf je project in vier zinnen

Kebene Children’s Home is een kleinschalig project dat straat- en weeskinderen opvangt in Kenia.  Hier willen we een aantal van de meest hulpbehoevende kinderen een thuis geven waar zij de nodige liefde en zorg krijgen. Wij willen hen laten opgroeien in een omgeving die uitnodigt om zich te ontwikkelen tot jonge mensen die iets kunnen betekenen voor hun land.  Het doel is aan de kinderen een goede basis te geven en de mogelijkheid om zich te ontwikkelen in een veilige en liefdevolle omgeving zodat zij de kans krijgen voor een onafhankelijk leven in de toekomst.

Wat is de link met Mortsel?

De VZW is opgericht in 2007 en de maatschappelijke zetel is gevestigd in Mortsel.

Worden er in Mortsel activiteiten georganiseerd om het project meer bekendheid te geven?

Naast algemene fondsenwerving, proberen wij Kebene actief te promoten om de burgers in Mortsel warm te maken om ons welzijn te delen met de minderbedeelden in de wereld.  Daarnaast kent Kebene reeds een heel aantal vrijwilligers die ter plaatse zijn geweest in de vorm van een inleefreis. In de toekomst voorzien we ook om samenwerking met Mortselse scholen te heropstarten. We willen jaarlijks een infoavond organiseren en mee deel te nemen aan evenementen in Mortsel om de naam Kebene meer in de kijker te kunnen zetten. Momenteel loopt er een wafelactie.

Wanneer zijn jullie gestart?

In 2007 zijn we gestart met de oprichting van het project, volgend jaar vieren we ons 15 jarig bestaan.

Hoe was de situatie toen jullie startten?

De situatie in Kenia was schrijnend. Dat zette mij aan het denken om iets voor een ander te kunnen betekenen, het is onze taak om ons welzijn te delen. We kunnen hoop geven aan hen die geen toekomst meer zagen en dankbaar zijn dat wij in een land geboren zijn waar we de basisbehoefte als normaal beschouwen.  We kunnen niet iedereen helpen, maar elk kind dat geholpen kan worden – is de moeite waard. Samen maken we een verschil…

Van welke realisatie ben jij doorheen de jaren het meeste fier?

Net voor de corona-ellende hebben we een project bij opgestart om jonge kwetsbare zwangere meisjes op te vangen en te beschermen. De vraag is groot. De impact van corona heeft bovendien voor ongezien veel ellende gezorgd. We horen nauwelijks iets op sociale media of het nieuws maar door hongersnood worden jonge meisjes verkocht, uitgehuwelijkt en verkracht om te kunnen overleven.  Vandaag hebben we 25 jonge meisjes in ons project tussen 12 en 17 jaar, die we een veilige thuis geven en beschermen. Ondertussen zijn er ook al 19 baby’s geboren. De eerste jaren zijn erg belangrijk voor hun ontwikkeling en daar zetten wij als project op in. 

Welk moment is jouw het meeste bijgebleven doorheen de jaren?

Enkele weken geleden was er een bevalling van een van onze jonge meisjes waarbij de baby het helaas niet overleefde, bij gebrek aan middelen en de overvolle ziekenhuizen. In België had dit nooit zover kunnen komen. Het is frustrerend om toe te zien, te aanvaarden en verder te blijven werken aan een betere wereld voor iedereen als je weet dat deze baby misschien wel had kunnen overleven met de juiste middelen.

Wat willen jullie zeker nog realiseren?

Uitbreiding van het Young Mothers Project, omdat elke dag de vraag komt en dat we in de praktijk merken dat deze kwetsbare groep meer aandacht verdient.  We laten kinderen kind zijn. We willen samen met hen de bevalling tot een goed eind brengen en hen weer hoop geven. We willen hen terug naar school sturen om hun educatieve vorming af te ronden en bovendien te zorgen dat hun baby bij de mama blijft en hen daarin ondersteunen. 

Wat is de website van het project?

Kijk hier op de website van Kebene

9
Log in om te reageren

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u eerst registreren/aanmelden.

Aanmelden

Reacties

Mooi project... Met goede doelen om jonge meisjes te ondersteunen...
Top initiatief! ❤️👍
Prachtig project elke euro komt terecht in dit project.
Graag stem ik op deze organisatie
Doen gewoon .
Kleinschalig project maar daardoor de moeite om te steunen! Je weet dat je centen heel goed terecht komen 🥰
Een project om te koesteren
Kebene krijgt de kans vanuit Mortsel om hier het project extra kracht bij te zetten. Wij zijn er ons van bewust dat er zovele goede doelen zijn, er zijn zoveel mensen die in nood verkeren en ondersteuning kunnen gebruiken. Kebene project in Kenia kan een extra steuntje te geven in tijden van een ongeziene crisis. Een weeshuis waar kwetsbare kinderen centraal staat, waar we hen opvangen en beschermen. Ondertussen telt ons project meer dan 100 kinderen tussen 0 en 18 jaar. Vooral de laatste maanden krijgen we enorm veel aanvraag om jonge meisjes te redden uit hun situatie. Dagelijks worden miljoenen meisjes in ontwikkelingslanden achtergesteld, uitgebuit en gediscrimineerd. Alleen omdat ze meisje zijn! Kindhuwelijken brengen de gezondheid en ontwikkeling van deze meisjes in gevaar. Naar school gaan kunnen ze wel vergeten en ze krijgen baby’s wanneer hun lichaam nog helemaal niet klaar is! En wat met hun baby? Steun Kebene...
Zeer fijn project waarbij jaarlijks enkele studenten vroedvrouwen van Thomas More Lier hun steentje aan mogen bijdragen.