Toekomstige heraanleg Edmond Thieffrylaan
De Edmond Thieffrylaan wordt binnenkort volledig heraangelegd. Niet alleen is het wegdek dringend aan vernieuwing toe, ook de manier waarop het parkeren nu georganiseerd wordt, moet in de toekomst anders. We tekenen dus nieuwe plannen uit voor deze woonstraat, die gebruikt wordt als verbindingsstraat tussen de Mechelsesteenweg en de Edegemsestraat. Ook de nabijheid van de Parkschool vormt een uitdaging. De toegang tot de school bevindt zich zowel in het park zelf als in de Lusthovenlaan, wat zorgt voor een enorme activiteit en veel bewegingen in en rond de Edmond Thieffrylaan. De positie van de straat, grenzend aan twee parken, biedt potentieel. We zoeken naar een optimaal evenwicht waarbij alle soorten weggebruikers een duidelijke plaats krijgen.
Lokaal bestuur Mortsel wil bovendien maximaal in te zetten op een duurzaam ontwerp. De materialen, de verhouding verharding en ontharding, een maximale infiltratie van regenwater in de bodem en de beplantingskeuzes moeten bijdragen aan de (klimaat)uitdagingen van de toekomst. Ook onderhoud en duurzaamheid worden mee opgenomen in de ontwerpprincipes. Een voorafgaande studie toont aan dat de laanbomen in de straat in goede gezondheid verkeren. De bomen blijven dus behouden. Bij de heraanleg wordt extra wortelruimte voorzien.
De infopanelen die we op de infomarkt voorstelden vind je nog steeds terug via www.mortsel.be/werken.
Waar staan we nu?
De Edmond Thieffrylaan is in ons stedelijk mobiliteitsplan opgenomen als een lokale weg, en niet als een verbindingsweg. We ontmoetten de buurtbewoners al tijdens een eerste infomarkt. Daar werden er verschillende mogelijke scenario’s voorgesteld voor de heraanleg en de toekomstige mobiliteit, en de voor- en nadelen van de verschillende keuzes werden afgewogen. Op basis van die besprekingen schuiven wij alvast één duidelijke keuze naar voren, namelijk de keuze om de straat in te richten als een éénrichtingsstraat. Alleen op die manier kunnen we de huidige laanbomen behouden en een veilige situatie creëren voor fietsers en voetgangers, zonder daarbij al te veel parkeerplaatsen te verliezen. Uit de infomarkt leerden we dat er voldoende draagvlak is om die keuze te verantwoorden, al beseffen we uiteraard ook dat ook die keuze misschien niet door iedereen gesteund zal worden.
Naast het ontwerp van de éénrichtingsstraat, stelden we die avond nog een ander ontwerp voor, nl. een ontwerp dat de Edmond Thieffrylaan ter hoogte van het redoutje ‘knipt’. Zo kunnen we een verkeersvrije verbinding maken tussen park Oude-God en het Redoutje. Deze keuze heeft een impact op de toekomstige wijkcirculatie. Daarom willen we graag jouw mening kennen.
We hebben jouw mening nodig over de toekomstige wijkcirculatie!
Momenteel schuiven we dus twee mogelijke scenario’s naar voren, waar we graag jouw voorkeur willen kennen, zodat het studiebureau daarmee aan de slag kan om een voorstel van ontwerp op te maken. Belangrijk daarbij is dat we hier voorkeuren peilen, en ideeën en suggesties verzamelen, zodat we daarmee verder aan de slag kunnen. Door twee scenario’s met een duidelijk verschillende oplossing voor te stellen, hopen we echter al wel een beter zicht te krijgen op het draagvlak voor dergelijke beslissingen. De uiteindelijke beslissing volgt later, en zal door het college van burgemeester en schepenen gemaakt worden. Dat kan één van deze keuzes worden, of eventueel nog een verder verfijnd ontwerp, gebaseerd op de uitkomsten van deze bevraging.