Skip to main content
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter

Hoe sterk zeg jij het?

10-08-2022

Ken jij je eigen kracht? En ben je er trots op? Kan jij anderen hun kracht leren zien? Mag de kracht bij jou zijn. Je hoeft er zelfs niet voor naar een sterrenstelsel, ver, ver weg te gaan. Het zit hem in de kleine dingen.  Tussen 1 en 10 oktober zetten we het belang van geestelijke gezondheid en veerkracht in de kijker. Dit jaar staat de 10-daagse in het teken van 'kracht'. Via www.samenveerkrachtig.be kom je alles te weten over deze actie.  Via Mortselbestuift kan je jouw meest krachtige spreuk de wereld insturen, tot in de oneindigheid als je wilt, en verder.  Maar, voetjes op de grond, alles begint met kleine stapjes. Dus kruip in je pen, of zet je aan je pc. Bedenk eens een boodschap waarmee je iedereen van zijn sokken blaast. En tegelijk ook sterker maakt.  De sterkste spreuk krijgt een raamkunstenaar op bezoek die jouw woorden visueel kracht bijzet. Op je eigen raam. Succes!    

Veerkracht kan je trainen!

10-08-2022

Goed nieuws: veerkracht kan je trainen! Veerkrachtig zijn is niet een kwestie van alleen maar ‘je best doen’. En veerkracht is ook geen persoonlijkheidskenmerk. Je wordt dus niet geboren als super-veerkrachtig! Het is een samenspel van factoren: een deel van ieders veerkracht wordt weliswaar bepaald door de biologie en is dus genetisch. Maar even belangrijk zijn je ervaringen doorheen je levensloop. Die bepalen ook voor een stuk hoe je in het leven staat. De wisselwerking tussen verschillende factoren kan ervoor zorgen dat  ‘terugveren’ na een tegenslag soms (tijdelijk) niet meer lukt. Maar er is ook goed nieuws: je kan je veerkracht voor een stuk zelf versterken, net zoals je een spier traint. Belangrijk hierbij is dat je probeert te achterhalen wat voor jou het best werkt –want iedereen is uniek- en dat doe je het liefst op momenten dat er niet te veel tegelijkertijd op je afkomt. Nood aan inspiratie? www.geluksdriehoek.be is een online platform waarop je een brede waaier aan tools vindt. Grasduin in de informatie over veerkracht en andere thema’s en laat je inspireren door de verhalen van anderen of probeer zelf uit wat jou kan helpen om je (nog) beter in je vel te laten voelen en veerkrachtig te zijn! 

Veerkracht

10-08-2022

Wat is veerkracht en waarom is het zo belangrijk? Stress en tegenslag maken deel uit van het leven, maar kunnen je soms danig uit evenwicht brengen. Ieder van ons gaat er anders mee om. Hoe sterk jouw mentaal welbevinden te lijden heeft onder de druk, tegenslagen en veranderingen, hangt af van hoe veerkrachtig je op dat moment bent.  Mensen met een sterke veerkracht laten zich niet snel van de wijs brengen: zij kunnen hun balans goed bewaren. Je kunt zeggen dat veerkracht het vermogen is om terug te veren na tegenslagen en je aan te passen aan stress of aan (ingrijpende) negatieve veranderingen. Veerkracht gaat over flexibel omgaan met moeilijke momenten. Veerkracht heeft zowel een beschermende als herstellende functie voor ons mentaal welbevinden: het vormt een buffer tegen stressoren en moeilijke ervaringen; én het zorgt dat je, zoals een springveer, kan ‘terugveren’ na tegenslagen. Anderen zijn belangrijk voor onze eigen veerkracht… Je veerkracht versterken: dat heb je dus voor een deel zelf in handen. Tegelijkertijd spelen de mensen rondom je een grote rol. Er gewoon mogen zijn en er door anderen gewaardeerd worden. Beseffen dat er ook andere mensen zijn die met gelijkaardige dingen worstelen of gelijkaardige dingen meemaken, of horen van iemand dat er een weg terug is en dat herstel mogelijk is. We hebben allemaal nood aan verbondenheid en erkenning. En zeker op moeilijke momenten is verbondenheid met de mensen rondom ons extra krachtig.Bij iemand terecht kunnen waar je op verhaal kunt komen wanneer het minder gaat kan een groot verschil maken. Durf dus hulp vragen wanneer het nodig is: het is geen uiting van kwetsbaarheid, maar een uiting van veerkracht!…net zoals wij zelf belangrijk zijn voor de veerkracht van anderen Omgekeerd geldt: sta open voor signalen van anderen. Weet dat je heel wat voor anderen kan betekenen. Door aandachtig te luisteren bijvoorbeeld, zonder te oordelen. En open te praten over je eigen moeilijkheden en de manier waarop je ermee omgaat. Je oprechte betrokkenheid kan wonderen doen voor de veerkracht van anderen. En je houdt er zelf ook nog eens een goed gevoel aan over!Veerkrachtig zijn en blijven, dat betekent dus verschillende hulpbronnen ontwikkelen en zoeken, zowel individueel als in je omgeving. Op die manier kan je de juiste competenties inzetten wanneer nodig, afhankelijk van de situatie. Veerkrachtig zijn is eigenlijk altijd een verhaal van SAMEN veerkrachtig zijn.  

Meer nieuws & activiteiten

Stuur een spreuk in

Tijdens de 10-daagse van de Veerkracht en geestelijke gezondheid kan je de mooiste, veerkrachtigste spreuk insturen.

Ontdek het project