Skip to main content
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Ontdek het thema

De projecten

OXFAM: Coop Salzano- citrusboeren (Rio Grande do Sul, Brazilië)

Naamloze vraag

  

Wat houdt je project net in?

Dit project wil sinaasappelvelden bio maken en zo zorgen voor een hoger inkomen voor de boeren, waardoor deze meer geneigd zijn sinaasappelen te telen, dan over te stappen op de veel meer vervuilende teelt van soja, bedoeld voor biobrandstoffen en dierenvoeding. Op die manier wordt de productie van sinaasappelen in de wereld ondersteund en op een stabieler niveau gebracht, nu de citrusziekte 'greening' in veel streken deze productie dreigt te reduceren. Het zorgt ook voor een positieve impact op klimaat (sinaasappelteelt zorgt voor meer CO2-zuivering) en milieu (door bio geen chemische sproeistoffen die veelvuldig gebruikt worden in de sojateelt).

Wat doen we? 

-Vervanging van de oude sinaasappelbomen door nieuwe bomen voor betere opbrengst.

-Omzomen van de sinaasappelvelden door hagen om de chemische sproeistoffen van de sinaasappelvelden te houden, daar waar deze grenzen aan sojavelden.

-De boeren ondersteunen in deze overgang (door vervanging van de bomen dreigen ze tijdelijk minder inkomsten te hebben). 

Biosinaasppelvelden maken de streek duurzamer, zowel op gebied van klimaat als milieu. De boeren krijgen een beter inkomen door de teelt van bioappelsienen en kiezen daardoor hun velden te behouden en niet over te stappen op sojateelt. Via de fairtradepremie wordt de organisatie versterkt en kan de streek vooruitgang boeken op gebied van onderwijs en gezondheidszorg bv.) 

Het gaat om arme boeren die zo een beter inkomen kunnen verwerken. Via de fairtradepremie kan ook de streek hier voordeel uithalen (op gebied van onderwijs en gezondheid bv.). Door geen gebruik van chemische sproeistoffen zorgt dit voor een betere gezondheid in de streek. Het gaat om eerlijke handel waarbij gendergelijkheid één van de belangrijke streefdoelen is en er een langdurige relatie wordt aangegaan, waardoor de boeren meer toekomstperspectief hebben. De duurzame productie komt ook de biodiversiteit ten goede. 

Wat is de website van het project?

www.oxfam.be 

Laad eventueel een afbeelding op om het project kracht bij te zetten

0
Log in om te reageren

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u eerst registreren/aanmelden.

Aanmelden

Reacties