Skip to main content
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Lokale producten, plaatselijke handelaren en een lage ecologische voetafdruk

Burgerinitiatief kookt met lokale producten om Mortselse handelaren te ondersteunen

Mortsel - 

Een stoofpot met gehakt van varken, Tipsybier, grondwitloof en honing van Mortselse en Edegemse imkers, het is één van de eerste gerechten van het culinaire project (H)eerlijk Mortsel“Met lokale ingrediënten de plaatselijke handelaren in de kijker zetten, is ons opzet”, zegt initiatiefnemer Dirk Brentjens.

Het concept maakt deel uit van het burgerinitiatief ‘Mortsel weer (h)eerlijk thuis’ dat erfgoed, cultuur, lokale economie en het culinaire aspect van de stad bekend wil maken.

“We zijn nu tien jaar bezig. In die periode hebben we verschillende erfgoedwandelingen samengesteld en meer dan twintig ambachtelijke producten voor Mortsel uitgewerkt. Voor het nieuwe project gaat onze chef Albert inkopen doen in Mortsel om unieke gerechten vanuit onze stad te maken. Lokale producten, plaatselijke handelaren en een lage ecologische voetafdruk vormen de kenmerken”, geeft Dirk aan.

Kipfilet met blauwe geaderde kaas.

Kipfilet met blauwe geaderde kaas. — © RR

Die chef is Mortselaar Albert Van Wassenhove, oud-leraar bij PIVA en bestuurder van de Academie voor de Streekgebonden Gastronomie. “Ik ben inkopen gaan doen bij ’t Groen Appeltje voor grondwitloof en aardappelen. Het gehakt van het Brasvarvarken komt van slager Jan Beyens, de honing haalde ik bij onze Mortselse en Edegemse imkers en voor de saus gebruik ik Tipsybier dat zijn roots in Mortsel heeft. Met deze ingrediënten maak ik een typisch Vlaams stoofpotje met gehaktballetjes”, legt Albert uit.

De gehaktballetjes worden meteen geproefd.

De gehaktballetjes worden meteen geproefd. — © Filip Spoelders

Aan het begin van de lente en met het toeristisch seizoen in aantocht, gaat Albert van start met een tiental gerechten op basis van Tipsybier. “Tegen de zomer plannen we nieuwe gerechten maar dan met andere producten. We hebben veel mogelijkheden met onze handelaren”, vult Dirk aan.

Naast de gehaktballen bereidt Albert onder andere Tipsy chocolademousse, Mortselse pompoensoep met Tipsy, konijnenbout met vers fruit, kabeljauwmoot op Mortselse wijze en kipfilet met blauw geaderde kaas. “We geven de recepten door aan de horeca in onze stad. Zo zal Noël van restaurant Tartuff de gehaktballen als suggestie geven”, zegt Albert.

Chocomousse met Tipsybier.

Chocomousse met Tipsybier. — © RR

Wie thuis aan de slag wil gaan, vindt de bereidingswijze met de juiste ingrediënten terug op de website van het Tipsybier.

Slager Jan Beyens schaart zich helemaal achter dit nieuwe project. “Onder andere op culinair vlak mag Mortsel zich gerust meer promoten. We hebben veel kwaliteitsvolle handelaren en producten. Ik werk ook goed samen met enkelen onder hen. Iedere zaterdag laat ik door Het Broodatelier in de Antwerpsestraat speciaal voor mij Tipsybrood maken. Dit bied ik aan in combinatie met mijn Mortselse pasteitjes.”

De gehaktballetjes met witloof, honingsaus en Tipsy maakt Albert op volgende manier klaar.

Maak zelf de gehaktballetjes.

Maak zelf de gehaktballetjes. — © Filip Spoelders

Ingrediënten: (voor 4 personen)

500 g gehakt (2 eieren, 50 g paneermeel, 1 dl melk, peper en zout)

6 stuks grondwitloof

1 flesje Tipsybier

2 dl kalfsbouillon

6 grote aardappelen.

150 g kruidenboter

50 g boter

100 g honing (naar smaak)

Bereiding:

Bereid het gehakt met de eieren, zout en peper, paneermeel en de melk.

Maak mooie balletjes.

Stoom de aardappelen gaar in de pel.

Snij het witloof (zonder harde kern) in twee of in drie.

Smelt de boter en laat de gehaktballetjes mooi kleuren, verwijder ze even uit de pan.

Bak nu snel het witloof en kruid met zout en peper.

Wanneer het witloof gekleurd is, voeg je de balletjes weer toe.

Begiet met het bier en de kalfsbouillon.

Voeg de honing naar eigen smaak toe en laat de balletjes samen met het witloof garen in de saus.

Afsmaken.

Wanneer de saus te lopend is, kan je ze binden met aardappelzetmeel opgelost in een restje bier.

Wanneer de aardappelen gaar zijn, snij ze in en vul ze op met de kruidenboter (boter, peper en zout, gehakte peterselie en citroensap).

(Filip Spoelders  Gazet Van Antwerpen 21/03/2022)

Deel op facebook
Deel op twitter