Skip to main content
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter

Atmosfeermakers?

meer info

Groen/blauw

meer info

klimaatbestendige wijk/woningen

meer info

Lokale producten, plaatselijke handelaren en een lage ecologische voetafdruk

22-03-2022
Burgerinitiatief kookt met lokale producten om Mortselse handelaren te ondersteunen Mortsel - 

Een stoofpot met gehakt van varken, Tipsybier, grondwitloof en honing van Mortselse en Edegemse imkers, het is één van de eerste gerechten van het culinaire project (H)eerlijk Mortsel. “Met lokale ingrediënten de plaatselijke handelaren in de kijker zetten, is ons opzet”, zegt initiatiefnemer Dirk Brentjens.

Het concept maakt deel uit van het burgerinitiatief ‘Mortsel weer (h)eerlijk thuis’ dat erfgoed, cultuur, lokale economie en het culinaire aspect van de stad bekend wil maken.

“We zijn nu tien jaar bezig. In die periode hebben we verschillende erfgoedwandelingen samengesteld en meer dan twintig ambachtelijke producten voor Mortsel uitgewerkt. Voor het nieuwe project gaat onze chef Albert inkopen doen in Mortsel om unieke gerechten vanuit onze stad te maken. Lokale producten, plaatselijke handelaren en een lage ecologische voetafdruk vormen de kenmerken”, geeft Dirk aan.

Kipfilet met blauwe geaderde kaas. — © RR

Die chef is Mortselaar Albert Van Wassenhove, oud-leraar bij PIVA en bestuurder van de Academie voor de Streekgebonden Gastronomie. “Ik ben inkopen gaan doen bij ’t Groen Appeltje voor grondwitloof en aardappelen. Het gehakt van het Brasvarvarken komt van slager Jan Beyens, de honing haalde ik bij onze Mortselse en Edegemse imkers en voor de saus gebruik ik Tipsybier dat zijn roots in Mortsel heeft. Met deze ingrediënten maak ik een typisch Vlaams stoofpotje met gehaktballetjes”, legt Albert uit.

De gehaktballetjes worden meteen geproefd. — © Filip Spoelders

Aan het begin van de lente en met het toeristisch seizoen in aantocht, gaat Albert van start met een tiental gerechten op basis van Tipsybier. “Tegen de zomer plannen we nieuwe gerechten maar dan met andere producten. We hebben veel mogelijkheden met onze handelaren”, vult Dirk aan.

Naast de gehaktballen bereidt Albert onder andere Tipsy chocolademousse, Mortselse pompoensoep met Tipsy, konijnenbout met vers fruit, kabeljauwmoot op Mortselse wijze en kipfilet met blauw geaderde kaas. “We geven de recepten door aan de horeca in onze stad. Zo zal Noël van restaurant Tartuff de gehaktballen als suggestie geven”, zegt Albert.

Chocomousse met Tipsybier. — © RR

Wie thuis aan de slag wil gaan, vindt de bereidingswijze met de juiste ingrediënten terug op de website van het Tipsybier.

Slager Jan Beyens schaart zich helemaal achter dit nieuwe project. “Onder andere op culinair vlak mag Mortsel zich gerust meer promoten. We hebben veel kwaliteitsvolle handelaren en producten. Ik werk ook goed samen met enkelen onder hen. Iedere zaterdag laat ik door Het Broodatelier in de Antwerpsestraat speciaal voor mij Tipsybrood maken. Dit bied ik aan in combinatie met mijn Mortselse pasteitjes.”

De gehaktballetjes met witloof, honingsaus en Tipsy maakt Albert op volgende manier klaar.

Maak zelf de gehaktballetjes. — © Filip Spoelders

Ingrediënten: (voor 4 personen)

500 g gehakt (2 eieren, 50 g paneermeel, 1 dl melk, peper en zout)

6 stuks grondwitloof

1 flesje Tipsybier

2 dl kalfsbouillon

6 grote aardappelen.

150 g kruidenboter

50 g boter

100 g honing (naar smaak)

Bereiding:

Bereid het gehakt met de eieren, zout en peper, paneermeel en de melk.

Maak mooie balletjes.

Stoom de aardappelen gaar in de pel.

Snij het witloof (zonder harde kern) in twee of in drie.

Smelt de boter en laat de gehaktballetjes mooi kleuren, verwijder ze even uit de pan.

Bak nu snel het witloof en kruid met zout en peper.

Wanneer het witloof gekleurd is, voeg je de balletjes weer toe.

Begiet met het bier en de kalfsbouillon.

Voeg de honing naar eigen smaak toe en laat de balletjes samen met het witloof garen in de saus.

Afsmaken.

Wanneer de saus te lopend is, kan je ze binden met aardappelzetmeel opgelost in een restje bier.

Wanneer de aardappelen gaar zijn, snij ze in en vul ze op met de kruidenboter (boter, peper en zout, gehakte peterselie en citroensap).

(Filip Spoelders  Gazet Van Antwerpen 21/03/2022)

 

Bye Bye Grass - Mortsel gaat voor meer groen en biodiversiteit

22-03-2022

Toen de Mortselse gemeenteraad twee jaar geleden het contract voor groenonderhoud besprak, merkte oppositieraadslid Michiel Hubeau (Groen) op dat in Mortsel heel wat grasperken intensief gemaaid worden. Hij stelde daarop voor dat de stad het ‘Bye Bye Grass’-charter zou ondertekenen, wat zoveel wil zeggen als de natuur meer ruimte geven om rijkelijker te kunnen groeien en bloeien. Steve D’Hulster (Vooruit-I Love Mortsel), schepen voor Openbaar Groen, ging in op het voorstel en zette alles in werking.

  Biodiversiteit

Na de goedkeuring op de laatste gemeenteraad betekent dat voortaan elk stukje openbaar groen in de stad onderhoudsfiches krijgt waarin staat hoe vaak ze gemaaid moeten worden. Grasvelden die veel gebruikt worden, zullen nog steeds intensief gemaaid worden. Andere perken zullen minder intensief gemaaid worden dan voordien. Op die manier krijgen fauna en flora meer ruimte en stijgt de biodiversiteit. Bovendien zijn ongemaaide grasperken minder onderhevig aan droogte.

Het heeft voordelen voor het klimaat, de waterinfil­tra­tie, de luchtkwali­teit, biodiversi­teit en uitzicht van de omgeving  

Michiel Hubeau, oppositieraadslid (Groen)

“Meer en meer Mortselaars geven aan dat ze meer willen genieten van bloemenpracht”, zegt D’Hulster. “We willen de oppervlakte van intensief gemaaide stukken reduceren tot minder dan 50 procent. Momenteel zitten we nog op 66 procent. De Morstelaar zal het verschil zeker zien. We gaan de komende jaren de plannen verder verfijnen en onze groendienst verder opleiden om dit op de best mogelijke manieren te beheren en zo tot een maximaal resultaat te komen”, aldus de schepen. 

“We brengen de natuur terug meer in de stad”, klinkt het bij een opgetogen Michiel Hubeau. “Het heeft voordelen voor het klimaat, de waterinfiltratie, de luchtkwaliteit, biodiversiteit en uitzicht van de omgeving. Uiteindelijk moet het ook leiden tot een besparing van onderhoudskosten.”

  Samen

“Daarnaast is dit dossier een mooi voorbeeld hoe samenwerken over de grenzen van meerderheid en oppositie perfect mogelijk is. We willen samen het beste voor de Mortselaar”, stellen D’Hulster en Hubeau (Het Laatste Nieuws 22/3/2022).

Meer nieuws & activiteiten